Uspiselig kritikk

Penger er heldigvis ikke alt her i verden. Skribent og tidligere sjefredaktør Finn Holmer-Hoven er et eksempel på alt som kan utrettes med bare en skarp penn og et surt sinn.

(Publisert i Fædrelandsvennen 15.04.11)

Det hadde vært greit nok det, hvis det ikke var for at Holmer-Hoven i sine artikler så konsekvent vrir og vrenger på fakta, kommer med usannheter og åpenbart bare forakter nyansene som virkeligheten er full av. Alt for å kunne male sine fordomsfulle sort-hvitt bilder der samfunnsaktører alltid skal framstilles som de reneste idioter.

Jeg har i løpet av mine år på Sørlandet truffet en hel del som ikke tør si det de mener i frykt for å bli skjelt ut av Holmer-Hoven. Det er et litt trist paradoks at en mann som jeg antar begynte å skrive for å ta et betimelig oppgjør med en lukket og unnfallende kultur på Sørlandet, nå mer enn noen annen bidrar til at folk tier stille eller lar være å prøve seg på en flombelyst offentlig arena. Han er blitt en skrivende jernhånd fra Jante.

Finn Holmer-Hoven har nylig latt det gå ut over fylkespolitikere og universitetets ledelse, og onsdag var det altså vi politikere som takket ja til en middagsinvitasjon som fikk unngjelde.  I Holmer-Hovens bilde er jeg en av politikerne med ”naivitet og frynsete integritet”, ”dårlig skjønn og manglende integritetsbevissthet” og ”etisk kompass ute av drift.” Uten å ha vært til stede i den omtalte middagen hos Tønnevold, fastslår Holmer-Hoven likevel at det er skapt ”uformelle bindinger og bånd til politikere i en intim privat sfære som før eller senere får betydning for hans virke som sentral næringslivsaktør”. Hva vet han om det?

Ingenting er viktigere for meg som politiker enn min uavhengighet og integritet. Derfor syns jeg slike middagsinvitasjoner kan være etisk vanskelige. Det er all grunn til å være på vakt, og jeg takker som regel nei. Dette har jeg da også sagt klart fra om til flere aviser og NRK, jeg har fortalt åpent og detaljert om mine vurderinger for og mot å si ja, men det passer selvfølgelig ikke i Holmer-Hovens bilde å nevne at en politiker er opptatt av etikk, han skriver i stedet at vi ”bare lirer av oss tanketomme svar”.  Så manipulerer han videre med å referere en aldeles ubehjelpelig uttalelse fra stortingsrepresentant Ingebjørg Godskesen om at hun mener dette ”er et privat selskap og ikke noe hun gjør som politiker”, hvoretter vi alle tillegges denne oppfatningen.  Jeg har imidlertid vært meget tydelig på at jeg ble invitert som og møtte som Grimstads ordfører.

Det blir bare dumt når Holmer-Hoven hevder det hadde blitt månelyst om Kjell Inge Røkke hadde invitert stortingspolitikere fra Ap og Frp til middag hos seg. For Røkke har gjort akkurat det – han var ikke snauere enn at han inviterte hele Stortingets næringskomite da jeg var statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet (jeg husker ikke lenger om jeg ikke var invitert eller takket nei).  Det er heller ikke lenge siden næringsminister Trond Giske var i middag hos samme Røkke.

Holmer-Hoven frakjenner både den som inviterer og inviterte noen som helst vilje og evne til å kunne håndtere situasjoner som kan reise etiske spørsmål. Med formuleringen ”upolitisk kveld” mente nok ikke tønnevoldene annet enn at vi ikke skulle diskutere saker. Men i Holmer-Hovens verden kan ikke omtanke og godhet tenkes å eksistere i romslige hus, der finnes bare durkdrevne kapitalister med kyniske motiver.

Hvis måltider bare kunne serveres med kynisme, ville nok virkeligheten vært verre enn selv Holmer-Hovens beskrivelser av den. Rådmann Aglen og jeg har for eksempel de siste månedene invitert tre redaktører til lunsj, deriblant Fædrelandsvennens Eivind Ljøstad. Vi tiltrodde hverandre integritet, men kan jo ikke underslå at avisen skrev om ”Grimstads nøkkelrolle” to dager etterpå og noen måneder senere gjenåpnet sitt Grimstad kontor. Så skulle Holmer-Hoven ha rett i at det ikke finnes noen gratis lunsj, er det i så fall utrolig hva en kan få utrettet for bare 3-400 kroner.

Om htantonsen

Hans Antonsen er administrerande direktør for Kilden Teater og Konserthus. Tidlegare ordførar i Grimstad frå 2007-15.
Dette innlegget ble publisert i Artikler og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s