På en lys sommerdag har vi sett inn i det dypeste mørke

Appell etter fakkel- og blomstertog i Grimstad 26.07  til minne om ofrene for terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22.07.11

Oppmøtet for fakkeltog i Grimstad 26.07.

Et folkehav på torget i Grimstad før toget går til Kirkeheia

Kjære medborgere i Grimstad,

kjære venner av byen som er med oss her i dag

og framfor alt: Kjære medmennesker!

På en lys sommerdag har vi sett inn i det dypeste mørke.

Først skjedde det aller verste som vi innerst inne har fryktet kunne skje, fordi vi i et sted langt bak i bevisstheten vet at også vi lever i terrorens tid.  En bombe plassert midt i hjertet av det norske demokratiet, rettet mot regjeringen og alle i departementene som jobber for Norge.  Mange døde for demokratiet og det åpne samfunnet fredag ettermiddag i Oslo.

Så skjer det som er så grusomt og forferdelig at ingen har kunnet forestille seg det. Bortsett fra en. Med kynisk ondskap ble en etter en av vår framtid drept. Ungdom som var samlet på leir på Utøya, nettopp fordi de ikke er likegyldige eller bare opptatt av seg selv.  AUF-erne var på leir fordi de engasjerte seg for en bedre verden.  Så blir de rammet av det verste av verdens vondskap.

Uavhengig av politisk farge, det er slik ungdom vi bygger vår framtid på.  Vi har ingen å miste, men har likevel mistet så mange.

Vi er i sinne, men mest av alt er vi i sorg.

Vi føler inderlig med alle som har mistet sine nærmeste.

Midt opp i all sorgen må vi være takknemlige for – ja, kunne føle på gleden over –  at våre fire fra Grimstad på Utøya reddet livet og er kommet hjem.

Åse Louise og Knut Johan,

Andrea og Sigurd,

vi deler sorgen over vennene dere har mistet.  Og vær sikker på en ting; Grimstad er med dere og vil støtte dere i alt.

—-

Norge vil ikke bli det samme etter terroren på fredag. Men de siste dagene, med hundretusener av deltakere i markeringer som denne, har vist at det er vi som bestemmer hva Norge nå blir. Vi er folkeviljen, og den er sterk. Vi vil forsvare og styrke de verdiene vi er så stolte av.  Vi skal møte angrepene på demokratiet vårt med mer demokrati, mer åpenhet og mer engasjement.  Derfor er det også lys i mørket.

Så kan vi igjen spørre oss: Hva skal vi kjempe med, hva er vårt våpen?  De fleste av oss har jo ikke flere ord igjen, i hvert fall ikke akkurat nå. Men vi kan kjenne på verdiene og følelsene som har fått tårene til å flomme de siste dagene.  Og vi kan ta medmenneskene som står ved siden av oss her i hånden og kjenne på styrken som samholdet gir. Med medfølelse og samhold kommer vi langt.

Og slik kan vi også hedre minnet til de mange som har mistet livet: Ved å dyrke kjærlighet, respekt og toleranse så sterke at disse verdiene overvinner ondskapen.

Er det naivt? Nei, for i et samfunn der hver og en av oss dyrker disse verdiene, blir det vanskeligere å bli gående alene, dyrke vrangforestillinger, og miste kontakten med rett og galt.  Det er vårt vern mot vold.

Så skal vi ikke glemme at AUF-erne på Utøya ble valgt som mål fort terroren fordi de, heldigvis i likhet med de aller, aller fleste av oss, mener at alle mennesker er like mye verd. Uansett land de bor i, kultur de lever under eller religion de tilhører.

Så finnes det dessverre også fundamentalister og ekstremister i alle deler av verden som vil bekjempe likeverd og menneskeverd med vold.  Jeg tror at et land som viser at det virkelig går an å leve sammen i åpenhet, i respekt og toleranse også er et sterkt argument mot at disse menneskefiendtlige miljøene kan vinne oppslutning. Det er også en oppgave vi har.

—-

Det er et gripende oppmøte her.  Det gjør meg sikker på at lyset vil overvinne mørket og at sår vil gro. Men la oss gjøre alvor av det vi lover hverandre her i dag.  Første prøve er 12. september.  Da er det valg.  Finn deg et parti å stemme på og delta!  Grimstad er en av 20 kommuner der 16 og 17.-åringer har stemmerett i år. Det har vi fått lov til fordi vi vil ha mer demokrati og mer engasjement i Grimstad.

Til dere unge vil jeg si: Bruk denne nye stemmeretten! Og til alle dere andre:  Det er ungdom på alle partiers lister. Stem dem inn!  Da vi vil vi vise at verdiene vi føler ble angrepet på den forferdelige fredagen 22. juli forsvares i det daglige.  Da forbedrer vi Norge.

Takk!

Om htantonsen

Hans Antonsen er administrerande direktør for Kilden Teater og Konserthus. Tidlegare ordførar i Grimstad frå 2007-15.
Dette innlegget ble publisert i Taler og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s