Åpningstale Campus Grimstad 2010

Deres kongelige høyheter, Fylkesmann, kjære alle sammen!

I dag kjenner vi veldig sterkt gleden over at denne funksjonelle perlen av et lærested nå er høytidelig åpnet! Betydningen Campus Grimstad vil ha for Arendal-Grimstad og betydningen Universitetet i Agder vil ha for landsdelen vår i årene framover, kan vi i dag bare ane. Men det aner meg at den betydningen neppe kan overdrives.

Framtiden er jo alltid ukjent. Det er menneskers valg og vilje som skaper den framtid som så blir til historie, og som vi, først når vi ser tilbake, kan se de lange linjer i. Her er en:

Da skipsreder O.T. Tønnevold i 1918 bestemmer seg for å gi formidable 400.000 kroner for å få etablert en teknisk utdanning i Grimstad, er det to viktige ting han ikke vet om framtiden.  For det første, at noen risikable investeringer han gjør litt senere skal slå feil, og at de pengene han nå gir bort, kanskje kunne reddet ham. Tønnevolds egen kortsiktige nytte av å satse på utdanning blir altså negativ.

Men han vet heller ikke at det er hans bidrag som skaper den start som etter hvert skal gjøre Grimstad til utdanningsby. Men kanskje ante Tønnevold at det kunne bli en klok investering. For alt som er skapt av høyere utdanning i Grimstad senere, fram til her vi står i dag, er bygget bit for bit på det fundamentet som Sørlandets Tekniske Fagskole ble.  Fordi vi allerede hadde noe, kunne vi alltid og med rette hevde at Grimstad var det beste stedet å bygge ut, å bygge mer, å bygge en stadig høyere utdanning.

Campus Grimstad er bygget og leid ut til universitetet av Johan Benad Ugland.  I norsk sammenheng er det helt unikt.  I Grimstad er det en tradisjon for innovasjon i samspillet mellom private og det offentlige.

”Åpen Campus” er et viktig prosjekt her. Hva bør det være rom for i en åpen campus?

Først av alt: Det må være rom for tålmodighet. Forskning skal være nyttig, men ofte blir nytte først synlig når vi ser tilbake på de lange linjene.  I 1829 blir Gjerstad-gutten og vår store matematiker Nils Henrik Abel syk og dør bare 26 år gammel under sitt opphold i Froland, mens han venter forgjeves på sin Paris-avhandling. Den unge mannen aner ingenting om at det skal komme til å gå noen lange, innfløkte linjer fra hans matematiske arbeid fram til blant annet den globale mobiltelefonrevolusjon som for en del er skapt nettopp her i Grimstad.

Fordi vi ikke vet hva som på lang sikt virkelig vil være nyttig, så håper jeg det i en åpen campus vil være rom for å utfordre, å skape debatt, å dyrke verdien av uenighet og med det som metode avkle sannheter som ikke er dypere enn at de bare har en levetid på 10-20 år.

Det fyller meg både med stolthet og forventning at universitetet her i Grimstad skal gi seg i kast med noen av de store utfordringene i vår tid: Det er klima og behovet for fornybar energi, det er helse og omsorgsbehov, og kanskje mest spennende av alt: Det er møtet mellom helsefag og teknologi.

Det er dette samfunnet trenger, og mange dører vil stå åpne for dem som får sin utdanning herfra. Jeg håper likevel at mange også vil bruke utdanningen sin til å åpne dører som til nå har vært lukket. For vi utdanner oss ikke for bare å lære andres svar, men like mye for å kunne stille spørsmål og danne oss våre egne oppfatninger, for å få et fundament for å bruke våre egne evner, og slik føre oss selv og samfunnet framover.

I dag er en stor dag i Grimstad og i Agder. I dag er det lett å se den lange linjen mellom vår hypermoderne campus med den blå boksen og den gamle skolebygningen i sentrum, som ennå ligger der som et vakkert monument med fargen fra en bleknet måne. De er bundet sammen av en tro på at viten og vilje skaper utvikling.  Det aner meg at Olav H. Hauge har noe å si oss her:

I dag såg eg tvo månar

Ein ny og ein gamal

Eg har mest tru på nymånen

Men det er nok den gamle.

Til alle som skal ta denne arven videre: Lykke til!

Om htantonsen

Hans Antonsen er administrerande direktør for Kilden Teater og Konserthus. Tidlegare ordførar i Grimstad frå 2007-15.
Dette innlegget ble publisert i Taler og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s