Velkommen hjem, verdensmester!

Taler til Thor på folkefesten i Grimstad 11. november 2010.

Folkefesten i Grimstad 11. november 2010.

Tale til Thor Hushovd 11.11.2010

Kjære Thor! Velkommen hjem, verdensmester!

Denne dagen har vi venta på lenge! For vi, folk i Grimstad, på Sørlandet og i Norge, er så utrolig stolt av deg! Det hører du på folkets jubel her!

Det er vanskelig å finne ord som er store nok. Vanligvis er noe av det fineste en kan si til mennesker som har gjort utrolige prestasjoner, at de har skrevet seg inn i historiebøkene.  Men det har jo du gjort for lengst.  Du har i så mange år oppnådd så mye at det også før verdensmesterskapet bør stå side opp og side ned om deg i både Grimstads byhistorie og norsk idrettshistorie.

Du har jo faktisk vært verdensmester før.  Som ungdomsverdensmester i 1998. Det var imponerende!  Så kopierte du Dag Otto med å vinne en etappe i Tour de France.  Fantastisk! Så har du vunnet etappeseire i Tour de France ÅTTE ganger til. Det er helt rått!  Og så har du sikret deg den grønne poengtrøya to ganger. Det er enestående! Pluss mye annet. Helt utrolig, samlet er jo dette noe av det aller, aller beste en norsk idrettsutøver har oppnådd – i alle fall når vi snakker om de store, tøffe, internasjonale idrettsgreinene.

Men så, den 3. oktober, topper du alt med å bli verdensmester i landeveisritt! Det har du selv sagt er ti ganger større enn det andre du har vunnet.  Thor, vi er i ferd med å gå tomme for ord! Vi er sykt imponert og hemningsløst begeistret, og vi kan ikke annet enn å bruke alle ordene vi har brukt opp gjennom årene en gang til, men nå alle på en gang: VM-gullet er enestående, imponerende, fantastisk, helt utrolig rått! Gratulerer!!

Det er selvfølgelig lett for en ordfører og Grimstadpatriot å si at dette er en av de aller største norske idrettsprestasjonene gjennom tidene, kanskje den aller største.  Det viktige er at alle de som har greie på idrett sier det samme.  Før du vant VM, hentes gjerne Vebjørn Rodals OL-gull på 800 meter i 1996 fram som det aller største.

Men i VM syklet du altså i nesten 270 kilometer, du syklet i høy fart i 6 timer, 21 minutter og 49 sekunder.  Det er en ufattelig sterk prestasjon.  Men den som følger et sykkelritt ser jo lett at det kreves så mye mer enn å sykle fort lenge for å vinne, når alt til slutt blir avgjort på de siste metrene. Eksplosiv styrke er en  ting. Men det krever også et kaldt hode.  Og nerver av stål.  Og en vilje av en annen verden!

Alt dette har du! Derfor er du verdensmester! Men du har også et varmt hjerte for Grimstad, og det er vi veldig takknemlige for! Du er den personen som gir Grimstad mest omtale, nasjonalt og internasjonalt. Omtale som alltid er positiv for Grimstad.  Du er vår fremste ambassadør!

Og enda bedre: Det er så flott å høre deg snakke så godt om Grimstad, og det er så flott å se at du er virkelig glad for å komme hjem. Det gleder alle Grimstad-folk!

Grimstad er en sykkelby, og vi har et veldig sterkt sykkelmiljø.  Det har du blitt inspirert av en gang, og nå er det du som inspirerer dem.  Du har også vist din raushet og ønske om å gi noe tilbake ved å etablere sykkelteamet Plussbank Cervelo.   Grimstad kommune og Aust-Agder fylkeskommune vil også gjerne fortsette i den tradisjonen med en liten gave i forbindelse med VM-gullet.  Men den skal fylkesordfører Laila Øygarden si mer om.  Jeg vil bare nok en gang si: Gratulerer! Og takk, Thor!

 

Om htantonsen

Hans Antonsen er administrerande direktør for Kilden Teater og Konserthus. Tidlegare ordførar i Grimstad frå 2007-15.
Dette innlegget ble publisert i Taler og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s